Wijkagent leest voor op De Walsprong

Wijkagent leest voor in de klas 2021

Het is Kinderboekenweek. Feest dus! In openbare basisschool De Walsprong hangen er van 6 t/m 17 oktober slingers. De week werd geopend met het Kinderen-voor-Kinderen lied in alle groepen. Dit jaar is het thema: Worden wat je wil. Het doel van de Kinderboekenweek is kinderen te enthousiasmeren voor het lezen.

Belang van lezen
Met plezier lezen is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Op De Walsprong wordt het lezen en voorlezen het hele jaar door gestimuleerd. “Het thema ‘Worden wat je wil’ spreekt de kinderen enorm aan, bijna ieder kind denkt er wel over na wat hij/zij worden wil. Hierdoor kunnen  we eenvoudig een koppeling maken tussen beroepen en kunnen lezen”, vertelt Daniëlle Duijzer, bouwcoördinator onderbouw en leerkrachtondersteuner op De Walsprong. “We begeleiden en stimuleren leerlingen in hun ontwikkeling en vertellen hen dat iedereen kan worden waar hij of zij van droomt. Tijdens de Kinderboekenweek willen we benadrukken dat het voor ieder beroep belangrijk is om te kunnen lezen, maar dat lezen vooral ook erg leuk is. Zo moet een kapper informatie over haarproducten kunnen lezen, een piloot de vluchtinformatie en een kok de recepten.”

Wijkagent in de klas
Om invulling te geven aan het thema van de Kinderboekenweek zijn er mensen met verschillende beroepen uitgenodigd om voor te komen lezen. Zo was Hendrik Rietstra, wijkagent in Zaltbommel en omstreken, in zijn politie-uniform bij groep 4, 5 en 8. In groep 3 was Roos ten Herkel, senior verpleegkundige bij UMC in Utrecht, te gast in haar ziekenhuiskleding. Duijzer: “Doordat de gastlezers in hun werkuniform kwamen voorlezen, kwam het thema tot leven. Zij hebben aan de leerlingen kunnen bevestigen dat lezen niet alleen heel leuk is, maar ook belangrijk is voor in je werk later.”

Lezen stimuleren
Om de leerlingen tot lezen aan te sporen beschikt de school in deze periode over een pakket theater-leesboeken, waaruit de leerlingen om de beurt kunnen lezen. Doordat ze samen uit een boek lezen, hebben ze veel plezier. Daarnaast was de leescoach van Bibliotheek Rivierenland in alle groepen te gast om het lezen te stimuleren.

(Bron: Bommelerwaardgids)