Vijfdeklassers De Bolster ontdekken de kracht van muziek

Muziek 5de klassers

De gezichten strak gespannen, de ogen richting dirigent of slawerkinstructeur. Instrument in de aanslag. 125 vijfdeklassers uit Sint-Michielsgestel toonden gisteren bij ‘Groep 5 in Concert’ in De Huif hun stevige ontwikkeling in muzikale vaardigheden. Resultaat van een krachtig, goed voorbereid initiatief tussen Harmonie Sint-Michaël en de drie lokale basisscholen, waaronder Stroomm-school OBS De Bolster. De groepvijvers konden gloriëren.

Het is net voorbij zeven uur, in een broeierige De Huif heerst een kakofonie aan geluid. Kinderstemmen vooral die elkaar proberen te overtreffen. Tot het moment dat vóór de scholieren, vriendjes en ouders, bij het Harmonie-orkest, een vinger van de presentator naar de lippen gaat. Dan valt het rumoer stil en kan het concert, met medewerking van wel 125 kinderen, écht van start.

Proefles
Zes weken voorbereiding ging vooraf. Telkens voor een uur per week bezochten drie Sint-Michaëlmuzikanten De Bolster, Roald Dahl en De Touwladder. ,,Waarom groep vijf?”, zegt Corina Heessels van de jeugdcommissie. ,,Deze leeftijdsgroep is het meest geschikt voor een kennismaking met instrumenten en is er fysiek ook aan toe.”

Cato Schoones is acht, zit op de Roald Dahl, en zij bevestigt de woorden van Corina Heessels. Zij koos voor klarinet, verspilde pardoes twee rietjes met het in elkaar zetten, maar wist met ook thuis veel oefenen geduchte muzikale sprongen te maken. Na het bruisende, ook spannende concert staat haar besluit vast: ,,Ik ga een proefles doen. Ik vind het spelen leuk!”

Bongo
Om de beurt stellen de scholen zich op vóór het harmonie-orkest. De slagwerkers volgen slagvast de leermeester. Deze heeft nog leuke visuele varianten in petto. Ook die weten de trommelaars goed te imiteren. De achtjarige Gijs van Rozendaal heeft een voorsprongetje op zijn klas- en muziekgenoten. ,,Ik ben al op les bij Médèz”, zegt Gijs. Hij denkt al verder, aan bongo of aan drummen.

Evi van Leur (8), een van de blazers, twijfelt. Zij liet zich verleiden door ‘de mooie vorm van de hoorn’. IJverig en overtuigd speelde zij ook mee met de Touwladder-klasgenoten én het harmonie-orkest. ,,Er zijn veel andere dingen die ik ook graag doe”, zegt Evi openhartig. Of zij een straks leerling bij Médèz wordt of lid van de harmonie, dat is nog geen uitgemaakte zaak.

,,Weet je”, concludeert Robbin Struijk, de presentator van de zeer enerverende muziekavond, ,,wij hebben samen met de drie scholen leerlingen in contact gebracht met diverse instrumenten. De beleving bij de kinderen en bij de vrijwilligers was enorm. Dat is wat vooral telt.”

(Bron: Brabants Dagblad, beeld: W Geurts)