Victor Mids opent Museumweek, OBS De Walsprong was er bij!

Victor Mids Walspring groep 7

Mindf*cker Mids laat zich inspireren door ontsnappingsverhaal Hugo de Groot uit Slot Loevestein

Groep 7 van OBS De Walsprong was uitgenodigd aanwezig te zijn bij de opening. Het was een waar spektakel.ย Ambassadrice van de Nationale Museumweek 2018, Kim-Lian van der Meij, presenteerde de onthulling in Zaltbommel. Illusionist Victor Mids verzorgde een fraaie truc, waarbij Mirre en Ibrahim van groep 7 de hoofdrol speelden. Ook burgemeester Peter Rehwinkel was aanwezig.ย 

Met een druk op een gouden knop door onder meer Victor Mids en directeur Ien Stijns van Slot Loevestein is maandagochtend in Zaltbommel de vierde Nationale Museumweek van start gegaan.

Het kasteel in Poederoijen, gemeente Zaltbommel, is door museumkaarthouders uitgeroepen tot Gouden Pronkstuk. In dat kader verrees vorige week een drie meter hoge zandsculptuur aan de Waalkade die de ontsnapping van Hugo de Groot per boekenkist uit Loevestein verbeeldt. Een aantal van de makers neemt later dit jaar deel aan het WK Zandsculpturen in Den Haag.

Voor Mids is het ontsnappingsverhaal van Hugo de Groot een bron van inspiratie. ,,Ik ben zelf verschillende keren op Loevestein geweest, ook als kind al, en ik vond het een heel spannend verhaal. Hij heeft het van tevoren bedacht en wist iedereen om de tuin te leiden. En dat doe je ook als illusionist.”

Afleiding
De truc in dit geval volgens Mids: ,,Afleiding. Hugo de Groot maakte gebruik van een patroon waar mensen aan gewend waren.” Namelijk het regelmatig ophalen van die kist met boeken. ,,Dat zijn dingen die mensen op een gegeven moment opslaan in hun brein en daar verder niet meer mee bezig zijn. Dat is het moment waarop je moet toeslaan.”

Precies zoals Mids maandagochtend bij de opening aan de Waalkade in Zaltbommel deed toen hij met de hulp van twee scholieren een act uitvoerde. Daarbij liet hij een speelkaart, de klaveren drie, ‘ontsnappen’ uit een stok speelkaarten. Die kaart bleek in een envelopje in een klein ‘boeken’kistje te zitten.

De zandsculptuur blijft tot en met komend weekend staan in Zaltbommel. Aan de Nationale Museumweek doen ruim 400 musea mee.

(Bron: Brabants Dagblad)

 

 

DSC07347 DSC07341 DSC07340 DSC07336 DSC07327 DSC07321 DSC07365 Victor Mids Walspring groep 7