Mini-Hedel in De Lispeltuut

Lispeltuut1

De kinderen op de openbare Jenaplan basisschool de Lispeltuut in Hedel leren spelenderwijs om te ‘leven’ in het Hedelse. Er zijn nabootsingen van de Hubo, Café de Zwaan, the Read Shop en een mini-uitvoering van de Lispeltuut. Ze leren met elkaar om met geld om te gaan en natuurlijk de omgangsvormen met elkaar. Beleefdheid en servicegericht werken. Veelal doen de kinderen dit op geheel eigen wijze. De juf of de meester komt slechts af en toe even de boel gade slaan.

Hedel – Op het moment dat wij te gast waren in het speel- en leerlokaal waren er zes kinderen uitleg aan het geven aan de nieuwe interim directeur die per 1 januari verbonden is aan de Lispeltuut. Ruud van de Star liet zich graag enthousiast voorlichten door de zes kinderen over wat er in dit lokaal gebeurt. “In de winkel mogen we echt afrekenen met nepgeld”, begint Siem te ratelen. “We mogen met een kassa dan alles optellen en moeten dan zelf uitrekenen wat we terug moeten geven.” Ze leren ook dat ze netjes naar de klanten en elkaar moeten zijn. “Bij de Hubo moeten we ook zelf de prijskaartjes maken”, valt ‘collega’ Jay hem bij. “Soms zijn er ook dingen in de aanbieding en dan moet je dat op een briefje erbij hangen.”

In de minischool spelen ze ook schooltje natuurlijk. En vaak zijn de oudste kinderen dan de juf of de meester en de onderbouw speelt dan voor leerling. Met moderne leesplankjes kunnen ze dan al woordjes maken. De ‘dames’ op de foto zitten pas in groep 1 en 2, dus daar wordt nog niet zo veel geschreven. Tijdens het voorstelrondje hadden ze wel moeilijke, niet alledaagse namen dus die hebben ze op mijn verzoek toch al wel voor kunnen schrijven op het whiteboard in de mini-Lispeltuut.

Restaurant
In het restaurant komen meerdere zaken om de hoek kijken. Ze moeten daar bestellingen opnemen en vervolgens ook maken en uitserveren. Vervolgens keurig en beleefd naar elkaar blijven en ook nog afrekenen. Hoe het dan met de fooi gaat, ben ik eigenlijk vergeten te vragen.Van de Star nam alles keurig in hem op en was zeker van plan om tijdens zijn werk op de Lispeltuut een keer in de mini-Zwaan plaats te nemen. In de mini-Readshop kon je wonderwel ook boeken lenen, en als ik goed opgelet heb, buiten kopen. Dan slaan ze twee vliegen in één klap. Ze leren dan ook gelijk de bibliotheek functie kennen.

Initiatief
Alles bij elkaar een leuk initiatief van de leerkrachten om het in deze vorm te gieten. De kinderen leren spelenderwijs taal, rekenen, schrijven en ruimtelijk inzicht. Het wachten is nog een keer op de opening van het lokaal met wellicht de ondernemers uit Hedel erbij. De kinderen ervaren het als ontzettend leuk en zijn graag in het lokaal. Het mooie van deze leervorm is dat er ook kinderen uit verschillende groepen elkaar treffen. Want ook voor hun geldt: ‘Verandering van spijs doet eten’. En ze kijken niet altijd tegen dezelfde gezichten aan.

(Bron: De Toren)