Het verschil tussen horen en niet horen – De Bolster

OBS De Bolster

OBS De Bolster werkt samen met Kentalis Talent in Vught, een school voor kinderen met een gehoorbeperking. Een aantal van deze kinderen kan naar een reguliere basisschool en heeft zo optimaal de mogelijkheid om taal te verwerven. Door een groepje kinderen op één school te plaatsen, wordt de ondersteuning en begeleiding die deze kinderen vanuit Talent blijven krijgen, gebundeld. Hiervoor is structureel een extra leerkracht aanwezig op De Bolster.

Antoinette Hertsenberg van het programma Dokters van Morgen was bij OBS De Bolster op bezoek en interviewde leerling Mats (9 jaar).

In de uitzending ontmoet Antoinette ook Mats. Hij is nu 9 jaar en kreeg een ABI toen hij 2,5 was. ‘Ik kan nu stemmen horen, motorgeluid, geluiden van de bus en muziek. Niet alles hoor, als je heel ver bent kan ik je niet horen’, legt Mats aan Antoinette uit. ‘Vooral als je snel praat vind ik het moeilijk om te horen.’ Mats zat op een dovenschool, maar zit inmiddels op een gewone basisschool in Sint-Michielsgestel. In zijn klas zitten vijf kinderen die doof of slechthorend zijn, dus naast de juf of meester is er ook een doventolk in de klas. ‘Ik denk wel dat Mats die tolk nodig heeft, puur op het gehoor, daar redt hij het niet mee’, vertelt de vader van Mats. Behalve op een gewone basisschool zit Mats ook op voetbal. ‘Het is het verschil tussen helemaal niks horen en nu naar een gewone school en een gewone voetbalclub kunnen’, vult de moeder van Mats aan. ‘Voor ons is het een groot wonder.’

Bekijk hieronder de reportage.

Lees hier het uitgebreide achtergrondartikel: Het verschil tussen horen en niet horen