De Walsprong: een jaar lang gastdocenten in groep 7 en 8

IMC Basis - de Walsprong

De leerlingen van groep 7 en 8 van openbare basisschool De Walsprong in Zaltbommel gaan een bijzonder jaar tegemoet. De school neemt voor het tweede jaar deel aan het project IMC Basis. De leerlingen krijgen elke week les van vak experts die op vrijwillige basis zorgen voor een uitdagende kennismaking met hun beroep. Het doel is het ontdekken van eigen talenten en interesses, waardoor ze met meer zelfvertrouwen en zelfkennis hun toekomst tegemoet gaan. Vak experts uit verschillende vakgebieden zijn dit schooljaar te gast: journalistiek, archeologie, podiumkunsten, dier en natuurstudies, geneeskunde, architectuur, exacte wetenschappen, politiek en horeca. Ook staan er enkele masterclasses op het programma.

Vuurwerk en een masterclass
Vrijdag 4 september vond de aftrap van de IMC Basis lessenreeks plaats, waarbij de leerlingen geïnformeerd zijn over wat er dit jaar te wachten staat. De opening werd gedaan door middel van een gezamenlijke sketch met vuurwerk waar alle leerlingen aan deelnamen. Daarna werd gestart met een eerste gastles: een ware masterclass van gastdocent Stef Visser, directeur Werkzaak Rivierenland. Visser gaf een boeiende les over werken in de Bommelerwaard en Rivierenland. Diverse onderwerpen op het gebied van “werken” kwamen aan de orde. Wat doe je als je werkloos wordt. Doe werk waar je goed in bent en gebruik je eigen talenten. Zo vertelde Visser over zijn eigen dyslexie en hoe hij dit in zijn voordeel gebruikt. Visser had een 3D printer meegenomen die gemaakt wordt door Ultimaker, een bedrijf uit Zaltbommel waar mensen werken waaraan hij leiding geeft. De leerlingen kregen uitleg over hoe deze printers gemaakt worden. Tijdens de masterclass is veel duidelijk geworden over werken. Er ontstond een leuke interactie en er werden veel vragen gesteld. Aan het einde van de dag waren de leerlingen erg enthousiast en kwamen vol inspiratie thuis.

Gastdocenten gezocht
Vorig schooljaar hebben al diverse gastdocenten les gegeven aan de leerlingen. Voor dit jaar is De Walsprong weer op zoek naar enkele experts uit bovengenoemde vakgebieden. Vindt u het leuk om met leerlingen te werken en hen gepassioneerd te vertellen over uw beroep? Of bent u iemand met een bijzonder beroep waarover u een masterclass wilt geven? Dan bent u van harte welkom! U kunt contact opnemen met de coördinator Rob van Belkum van IMC Basis Zaltbommel: rob.vanbelkum@imcbasis.nl. Voor meer informatie over IMC Basis kunt u een kijkje nemen op de website: www.imcbasis.nl of www.walsprong.nl.