Eefke van Schaijk, nieuwe directeur De Bogerd

DSC07763 Eefke web

Op de eerste schooldag toverde basisschool De Bogerd haar nieuwe directeur uit een doos. In verpakking werd Eefke van Schaijk het plein opgereden om, in aanwezigheid van leerlingen en team en met ouders op afstand achter het hek, te worden onthuld. “Bloedheet had ik het in die doos”, wil de nieuwe directeur wel verklappen. Ze zal vermoedelijk voor nog hetere vuren komen te staan in deze coronatijd.

“Het was nog een hele kunst om rechtop in die doos te blijven staan, toen ik met een steekkarretje het schoolplein werd opgeduwd”, lacht Eefke van Schaijk (34). Een grote welkomstreceptie zat er door corona niet in. Maar deze feestelijke onthulling vond ze minstens zo leuk.

Ze heet Van Schaijk en ze woont in Schaijk. “Lekker makkelijk!” De Bogerd krijgt met Van Schaijk een energieke directeur. Na het behalen van haar CIOS-diploma verhuisde ze naar Oostenrijk om daar als buitensportinstructeur aan de slag te gaan. Terug in Nederland rondde ze in deeltijd de Pabo af, waarna ze veertien jaar ervaring opdeed in het onderwijs. De afgelopen jaren was ze actief in het managementteam bij Signum Onderwijs in Den Bosch.

Op 1 augustus nam Van Schaijk officieel het stokje over van directeur a.i. Joep de Boer. Blijft zij langer aan het roer dan haar voorgangers? De Bogerd kampte de laatste jaren met veel directeurswisselingen. Na de eerste paar dagen zegt Van Schaijk het naar haar zin te hebben. “Toen ik hier voor het eerst binnenkwam, voelde ik al de warmte en energie van deze school. Er heerst een sfeer van saamhorigheid en openheid. Het is een dorpsschool met een gedreven team, waarmee je verder kunt bouwen. Ik wil me vooral bezighouden met de bedoeling van onderwijs, de focus leggen op leren en lesgeven. Wat heeft een kind van ons nodig?” Een nieuwe functie is altijd al wennen, maar corona maakt de boel nog complexer. “Voor onze leerlingen zijn de regels gelukkig versoepeld. Natuurlijk moeten ze handen wassen bij binnenkomst en voor het eten, maar ze kunnen samen in de klas zitten, gymmen en spelen op het plein. Het team probeert zich aan de 1,5 meter te houden. Dat valt in de praktijk niet mee. Wijs van die afstand maar eens wat aan in een schrift.” Volgens protocol moeten leerlingen en leerkrachten bij hoesten of neusverkoudheid thuisblijven. “Dat is lastig, zeker als je verder geen klachten hebt. En dan moeten de herfst en winter nog komen. Maar je wil de school graag open houden. Onze grootste uitdaging is toch wel om de ouders betrokken te behouden. Zij mogen de school niet meer in. Dus loop ik zelf naar buiten voor het contact. Of ik bel met ze. Op dit moment zoeken we naar een alternatief voor de informatieavonden.”

Haar to-do-lijst is lang: denk aan overleg met gemeente, collega’s van Stroomm-scholen, omwonenden en buurtsportcoach. Maar ze heeft er zin in. Niet voor niets nam ze haar intrek in het kantoor naast de ingang van de school. “Ik wil toegankelijk zijn. Mijn deur staat voor iedereen open.”

Door: Loekie Bruinink/Het Carillon