Directeur De Spelwert neemt afscheid

Afscheid Paul Van den Bossche 3

OBS de Spelwert nam vrijdag 27 november jl. afscheid van haar directeur Paul Van den Bossche. Van den Bossche was ruim 43 jaar actief in het Zaltbommelse basisonderwijs en was leraar van het eerste uur op de Spelwert, de school die volgend jaar haar 40-jarig jubileum viert. De Toren greep het afscheid aan voor een interview met de afscheidnemende directeur.

Paul Van den Bossche was niet alleen jarenlang directeur van de school. Hij heeft ook de naam van de school bedacht! “Toen de nieuwe wijk de Spellerwaard ontstond kwam er een initiatief van een groep ouders om een school op te richten. Daar had ik wel interesse in. Dat werd uiteindelijk de Spelwert.” De school startte in 1981, maar de voorbereidingen begonnen een aantal maanden eerder. “Voor de naam van een school was een namenwedstrijd uitgeschreven. Ik stuurde de naam Spelwert in omdat ik had gelezen dat het gebied waar de wijk ligt ooit zo had geheten. Spelwert vond ik een mooie naam voor een basisschool omdat er ook het woordje spel in staat, wat heel goed past bij kinderen.”

“We zijn met een stel idealisten begonnen. We startten als basisschool, waarin dus een kleuterschool en een lagere school waren samengevoegd. We waren de tijd vooruit, de basisschool startte landelijk pas in 1985.”

Tegenwoordig is het onderwijs veranderd, volgens Van den Bossche. “Er wordt instructie gegeven op drie niveaus, bij rekenen, lezen en taal. En tegelijkertijd heb je te maken met leerlingen met een eigen leerlijn die je moet bedienen. Het is constant schakelen. Aan de leuke en spontane lessen die kunnen ontstaan door eigen inbreng van leerlingen kun je niet altijd invulling geven. Je moet heel planmatig bezig zijn. Daarnaast heeft het computer- en iPad-gebeuren veel voordelen, maar ook nadelen. Kinderen verleren het spelen en het struinen.” Maar er zijn zeker ook positieve veranderingen. “Het mooie is dat we als leerkrachten kundiger en bekwamer zijn geworden. Vroeger werden kinderen vaak verwezen naar het speciaal basisonderwijs, nu kunnen we heel wat meer doen door de scholing, en dus de kundigheid, van collega’s.”

Er zijn veel gebeurtenissen die Van den Bossche zullen bijblijven. “De opening van de school, de eerste winter dat we gingen schaatsen op de Kloosterwiel en dat de kinderen les kregen van olympisch kampioene Carry Geijssen. Het 25-jarig bestaan, toen alle kinderen bleven slapen in school, was ook bijzonder. Verder moet ik denken aan de groei, de nieuwbouw en dat we daarbij eindelijk een gymzaal kregen, waar ik me hard voor had gemaakt. Ik vind het ook mooi dat allebei mijn dochters hier op school hebben gezeten.”

“De Spelwert onderscheidde zich met haar schoolkampen voor alle klassen en het zomerfeest. Dat waren ook altijd mooie momenten. Helaas zijn het afgelopen jaar veel van deze dingen niet doorgegaan vanwege corona. We hebben een sterk team, dat vind ik belangrijk om te zeggen. We hebben als team echt lief en leed meegemaakt, dan zijn we er altijd voor elkaar. Dat is een van de dingen die de Spelwert sterk maakt.”

Van den Bossche is eraan toe om de school nu los te laten. “Het was een bewuste keuze om te stoppen. Ik heb veel collega’s hun pensioen door allerlei omstandigheden niet zien halen. De afgelopen tijd heb ik stapsgewijs afscheid genomen door steeds iets op te ruimen. Het is wel jammer om het team niet meer te zien. Ik ga het team en de kinderen missen.”

Op De Spelwert komt de komende twee maanden een interim directeur. Daarna start de nieuwe directeur Bart Broos.

(Tekst: De Toren)

Afscheid Paul Van den Bossche 3 Afscheid Paul Van den Bossche 4Afscheid Paul Van den Bossche 2