De Meidoorn bezoekt opgraving middeleeuws kasteel

Wat-zijn-dat-toch-voor-plakkertjes-in-de-grond

Groep 7 en 8 van OBS De Meidoorn bezochten op 10 september jl. de opgraafwerkzaamheden van de Motteburcht te Driel en mochten een kijkje nemen bij het werk van de archeologen. Omroep Gelderland was daarbij aanwezig.

Bekijk hier de reportage van Omroep Gelderland: Wat zijn dat toch voor plakkertjes op de grond?

Achtergrondinformatie de Motteburcht (bron De Toren)

Met het sterven van de Hertogin van Limburg ontstond er een successieoorlog (1283-1289) tussen Hertog Jan I van Brabant en Graaf Reinoud I van Gelre (Gelderland). Bij deze oorlog vonden veel veldslagen plaats rondom de grens tussen Brabant en Gelre. De stad Tielle (Tiel) lag toen nog op Brabants grondgebied, maar werd veroverd door Gelre. Om een verdere opkomst van het Gelderse leger te stoppen, moest Hertog Jan I van Brabant een list verzinnen. Een list waarbij Kerkdriel een centrale rol speelde en het keerpunt werd van de gehele oorlog.

Dr. Michiel de Raaf heeft zich verdiept in de geschiedenis van de Mottenburcht en de plannen die de gemeente heeft met de vindplaats. Samen met betrokken archeoloog Huib Jan van Oort geeft hij de lezing in het Driels Museum over de geschiedenis van de motteburcht, de oorlog, het archeologisch onderzoek en het monument dat er komt om de motteburcht te herdenken.