Amé van De Bogerd wint halve finale Nationale Voorleeswedstrijd Gelderland

De Bogerd Voorleeswedstrijd

Amé van De Bogerd in Rossum heeft op 29 februari jl. in Wijchen de halve finale van de provinciale ronde gewonnen in De Nationale Voorleeswedstrijd! In april gaat zij naar Arnhem om te proberen of zij de voorleeskampioen kan worden van de Provincie Gelderland!

—-
Artikel in Het Carillon: Amé leest zich naar de halve finale - 27 februari 2020 - door Loeki Bruinink

Het liefst leest de 10-jarige Amé van Os een boek aan het strand. Lekker lui, op een zonnige vakantiebestemming. Maar zaterdag 29 februari wordt de leerlinge uit groep 7 van obs De Bogerd met haar boek in de bibliotheek van Wijchen verwacht. Daar moet ze het in de halve finale van de Nationale Voorleeswedstrijd opnemen tegen 7e- en 8e-groepers uit de provincie Gelderland.

Rossum - Amé van Os (“in maart word ik 11”) is gek op lezen. Al toen ze in groep 3 van basisschool De Bogerd zat, kreeg de Rossumse boekenwurm van haar ouders een roze e-reader. “Want ik nam altijd zoveel boeken mee op vakantie, dat mijn koffer veel te zwaar werd.” Het liefst leest ze aan het strand. Maar op school en thuis op de bank verslindt ze ook het ene na het andere boek. Nu zit ze in groep 7 bij meester Denny Lacet. Toen werd gevraagd wie van de leerlingen in groep 7 en 8 mee wilde doen aan de Nationale Voorleeswedstrijd, hoefde ze niet lang na te denken. Natuurlijk deed ze mee! Ze las voor uit het boek ‘Hoe overleef ik met/zonder jou?’ van Francine Oomen. “Over een meisje dat haar broertje kwijt is.” Daarmee won ze de klassenronde. In de schoolronde die volgde, waren het de meesters en juffen die tot hetzelfde oordeel als haar medeleerlingen kwamen. Dus mocht Amé als afgevaardigde van De Bogerd deelnemen aan de regionale kwartfinale. Die vond 8 februari plaats in Bibliotheek Druten, waar ze het moest opnemen tegen elf leerlingen uit de gemeenten Maasdriel, Zaltbommel, West Maas en Waal en Druten. Was ze zenuwachtig? “Ja, elke ronde. Daardoor ging ik te snel lezen. Maar ik heb nu geleerd om het rustiger te doen.”

Voorleestalent
Ook in Druten kozen de juryleden – wethouders uit de deelnemende gemeenten – voor Amé. Vanwege haar stemgebruik, articulatie en interactie met het publiek. “Je brengt de emotie tot uitdrukking, je ziet het verhaal voor je, een heel mooie prestatie!”, aldus de jury. Uit handen van wethouder Sørensen ontving ze een oorkonde.

Juf Yvette Marchant – die de voorleeswedstrijd voor De Bogerd coördineert – en meester Denny zijn beretrots op de prestaties van Amé. “We hebben haar nauwelijks tips hoeven geven. Hooguit dat ze iets rustiger moest lezen. Ze is echt een voorleestalent!”

Samen met haar ouders, zusje Ize, twee oma’s en juf Yvette reist de leeskampioene van de kwartfinale zaterdag 29 februari vol vertrouwen af naar de bieb in Wijchen. Ze komt er zelfs een dag eerder van skivakantie voor terug. Nu maar hopen dat ze de halve finale op deze schrikkeldag wint. Uiteindelijk gaat uit elke provincie één kandidaat door naar de landelijke finale op 27 mei 2020. Die mag dan de hele klas meenemen. Op De Bogerd en in huize Van Os duimen ze voor Amé. Heel veel succes!